Ervaringen

Ouders van Sophie:

"Als Doula heeft Tinka ons met vertrouwen kunnen laten uitkijken naar de bevalling! Samen hebben we van tevoren besproken wat onze wensen en verwachtingen waren en op die manier waren we goed voorbereid. Het contact verliep op een natuurlijke en ongedwongen manier, wat we erg prettig vonden. Tijdens de bevalling straalde Tinka rust en vertrouwen uit. Ze was op de achtergrond aanwezig en schatte goed in wanneer ze ons tot hulp kon zijn. Fijn om te weten dat je wanneer nodig op haar terug kon vallen! Het geboorteverslag wat we achteraf kregen, was een ontzettend leuk kraamcadeau! Een mooie herinnering aan deze bijzondere dag"

Maaike & Chris

Tijdens onze eerste bevalling hadden we geen Doula. Het was een lange bevalling die op veel vlakken niet zo soepel is verlopen. Toen ik voor de tweede keer zwanger was, zijn we in contact gekomen met Tinka. Ze is een vriendelijke, zorgzame vrouw. Het was fijn om samen met haar de vorig bevalling door te nemen, hoe dit voor ons was en wat we eventueel anders hadden gewild. Dit konden we ook gebruiken voor het geboorteplan. Tinka heeft ons verschillende inzichten gegeven. Zaken waar we zelf niet meteen aan hadden gedacht of waarvan we niet wisten dat we ze als wens konden aangeven in het ziekenhuis. De bevalling zelf ging dit keer erg vlot, waardoor ze ons niet urenlang heeft hoeven ondersteunen. Maar het idee dat ze er voor ons beiden was, was erg prettig. Het is ook een voordeel dat ze de cursus ‘Samen bevallen’ geeft. Deze cursus hebben we voor de eerste bevalling gevolgd en gaf ons veel handvatten. Mede daardoor kan ze veel praktische tips geven over bijv. hoe te ademen en ontspannen tijdens de bevalling. Het geboorteverhaal dat Tinka voor ons schreef en dat we na de bevalling van haar ontvingen was erg mooi. Fijn om terug te lezen hoe alles is verlopen en een mooie herinnering voor ons en onze zoon.

Stephanie en Kelvin, uit Putten

In januari 2018 zijn wij voor de tweede keer mama en papa geworden. Wat een avontuur was het, de zwangerschap en de bevalling. Onze kleine man kwam als een verrassing. April 2017 zat ik bij een informatiemiddag voor de opleiding tot Doula. In mei ontdekte we dat ik zwanger was. Al snel kwam het idee om een Doula in opleiding te vragen ons te begeleiden tijdens de zwangerschap en de bevalling. Om zo zelf te ervaren hoe het is om een Doula bij de bevalling te hebben. Na een ontmoeting met meerdere Doula’s gaven wij de zoektocht een beetje op. Maar toen kwam Tinka, onze laatste kans. Beiden hadden we er een beetje een hard hoofd in maar tijdens de eerste ontmoeting voelden wij allebei een klik. Ik zocht naar een lieve, gevoelige Doula met oog voor de ouders. Tegelijk ook een Doula die kennis heeft, zelfverzekerd is in het proces rondom zwangerschap en bevalling, en met beide benen op de grond staat. Mijn man vond vooral dit laatste erg belangrijk. Haar eerlijkheid en openheid  over haar eigen leven sprak ons meteen aan. En zo vonden we eigenlijk precies waar we naar op zoek waren.

De zwangerschap verliep niet altijd even makkelijk. Tinka stuurde regelmatig een berichtje om even te checken of alles goed ging. Vaak precies op het juiste moment. Haar betrokkenheid en lieve, zorgzame houding gaven mij het gevoel dat ik er niet alleen in stond. Dit was heel bemoedigend. Ook naarmate de bevalling dichterbij kwam, had ik er vertrouwen in dat Tinka precies zou kunnen verwoorden en uitvoeren wat wij belangrijk vonden. Dit zodat mijn man en ik ons vooral op onszelf en het kindje zouden kunnen richten.

De dag dat onze lieve kleine man geboren werd, was emotioneel enorm zwaar omdat dit de dag was waarop leven en dood nog nooit zo dicht bij elkaar heeft gestaan voor ons. Ik werd de ochtend wakker met buikpijn. Het was de ochtend waarop ik de begrafenis had van de dochter van mijn lieve vriendin. Ik dacht dat de buikpijn door de spanning kwam. Maar al snel bleek dat het de aankondiging van Luca was. Ik heb mijn vriendin in tranen opgebeld en samen hebben we gehuild. Wat een vreugde was er in haar stem dat ik nieuw leven mocht geven die dag. Heel bijzonder. Ik merkte ook hoe blij ik was dat er een Doula kwam. Dat Tinka kwam. Betrokken, ook in dit proces. Dit was allemaal even te veel. De weeën kwamen enorm snel achter elkaar. Mijn man heeft Tinka gebeld en ze is zo snel mogelijk gekomen. Uiteindelijk ging de bevalling zo snel dat ze het laatste stuk van de bevalling aanwezig was. Ze heeft foto’s gemaakt, gefilmd en waar kon een bemoediging gegeven. Maar het ging vlot en goed. Tinka is nog een tijd gebleven, in alle rust, want we hebben eerst een tijd als gezin samen gezeten. Het was heel fijn dat Tinka er was na de tijd. Haar rustgevende stem, lieve, rustige opmerkingen en vragen stelden mij gerust en hielpen mij om de hele bizarre situatie een beetje een plekje te geven. Langzaam kwam het besef dat ik geen begrafenis had,  maar mijn kindje in de armen.

Een tijdje na de geboorte is Tinka nog eens langs gekomen. Het was heel fijn om mijn ervaring te delen met iemand die er een groot deel van het proces heel nauw bij betrokken is geweest. Het hielp mij ook, voor de verwerking van de snelle heftige bevalling, om haar kant van het verhaal te horen. Het gaf een ander beeld en vulde het totale plaatje aan. Wij zijn Tinka enorm dankbaar voor haar steun en inzet.

G & AM

Via de privécursus ‘Samen Bevallen’, die jij bij ons thuis gaf, leerden we je kennen.

Tijdens de 20 weken echo hadden we gehoord dat het niet goed ging met onze ongeboren dochter, haar afwijking zou medisch gezien niet met het leven verenigbaar zijn. Toch hebben we besloten de zwangerschap uit te dragen en voor haar leven te gaan, zolang ze mocht leven.

Omdat de situatie rondom onze dochter erg complex was besloten we ons zo goed mogelijk op de bevalling voor te bereiden. Ook was het de eerste keer dat we een bevalling mee zouden maken, dus alles was nieuw voor ons. Toen we tijdens de cursus hoorden dat je ook Doula was, en we merkten dat het tussen  ons wel klikte, besloten we jou  als Doula te vragen.

We merkten dat je veel kennis hebt, je weet waar je over praat.

Ook had je veel praktische adviezen, tips en technieken om te ontspannen  en waren we blij met alle boeken die we van je mochten lenen.

Je hielp ons met het maken van het geboorteplan; onze wensen werden besproken, je zette ons daarover aan het denken en hoe dit op papier te zetten.

We vonden je erg prettig in de communicatie. Je kan goed luisteren en kan het dan vervolgens omzetten naar waar onze behoefte ligt. Ook weeg je je woorden goed en je kan dingen goed verwoorden.

Je kan je goed inleven, bent invoelend en je hebt inzicht. Je past je goed aan naar de situatie. Maar ook ben je betrokken en we voelden je verbondenheid; je dacht met ons mee in een moeilijke situatie.

We wisten dat er een grote kans was dat je er niet bij zou kunnen zijn i.v.m. vakantie. Daarom hebben we ook samen met mijn zus een stukje voorbereiding gedaan. Zij zou de dagen bereikbaar zijn waarin jij op vakantie was. Zo kwamen we samen tot een goede oplossing.

Uiteindelijk kwam de bevalling in jou vakantieperiode op gang en was je er daarom niet bij, tja een bevalling valt niet te plannen. Maar door de goede voorbereiding konden we tijdens de bevalling  zelf ook dingen herkennen en daar zo beter op inspelen.

Onze dochter werd geboren in augustus 2018. Ze leefde en deed het boven verwachting goed! Toch moesten we haar na 6 weken weer loslaten en afscheid van haar nemen. Ook in de weken dat ze leefde en na haar sterven, leef jij ontzettend met ons mee.

Het was voor ons een erg intensieve en complexe  tijd, maar we kijken erg goed terug op de voorbereiding en de bevalling. Daarin heb jij een grote rol gespeeld. Lieve Tinka, dank je wel hiervoor,  ook voor alles wat niet in woorden is te vatten, we zijn je echt super dankbaar voor je betrokkenheid en inzet. Blij je te hebben ontmoet!