Waarom een geboorteplan?

Zodat jullie wensen en idee├źn rondom de bevalling en erna bekend worden bij jouw/jullie zorgverleners!
Samen met je partner een geboorteplan schrijven, zorgt ervoor dat je samen kijkt wat er mogelijk is rondom de bevalling. Zo maak je een weloverwogen beslissing en keuze, die gebaseerd is op informatie, gevoel en/of ervaringen.
Mijn rol is jullie te informeren over welke keuzes er allemaal zijn en jullie wensen goed te beschrijven. Door mijn werk als zwangerschapsdocent  bij de vereniging Samen Bevallen, spreek ik vele zwangeren en stellen die net bevallen zijn en ken ik hun ervaringen. Deze neem ik mee in mijn werk als Doula. Dat maakt dat ik jou/jullie goede ondersteuning kan bieden in de voorbereiding naar de bevalling.

Gebruiksaanwijzing

Ik noem het geboorte-wensen-plan ook wel de gebruiksaanwijzing voor de zorgverleners.

Soms beval je onder begeleiding van iemand die jij nog niet zo goed kent, dat geldt andersom ook. Dan is het fijn dat er een geboorteplan is, waarin staat wat jouw/jullie wensen zijn rondom bevalling en daarna. Op die manier kan de zorgverlener zijn zorg aan jouw vraag aanpassen en weet hij/zij hoe er op een prettige manier met jou en je partner kan worden samengewerkt

Het geboorteplan bespreek je met jouw zorgverlener(s).

Zorg dat het geboorteplan herkenbaar is (bijv. op gekleurd papier) en aanwezig is bij de barende vrouw. Zo kan iedere zorgverlener die zich aansluit bij het team het lezen. (Als Doula heb ik jullie plan altijd bij me!)

Met een geboorteplan in je hand sta je sterker (jij, je partner, de Doula)